Välkommen Bo & äta Att göra Service Res hit Kontakt
 Grövelsjöfjällen - alla tiders fjäll!

Vandring Övrigt sommar Skidåkning/Alpin Övrigt Vinter Fjällfiske Spa & Relax Båtturer Sevärt Natur

VANDRING

 

ledkryss hjortron skyltar

 

Sommartid är först och främst fjällvandrarnas höjdpunkt. Fjällen i vårt område är lättillgängliga och nära, du behöver inte bege dig ut på en flerdagstur för att uppleva känslan av frihet. Våra milslånga vandringsleder tar dig snabbt ut i storslagen fjällmiljö. Du kan njuta av utsikten från närbelägna höjder, strosa runt på vidsträckta ljunghedar, vyerna växlar ständigt och solen går ner bakom de norska fjällen i väster, över renbetesmarker.

Kanske en tur upp på Svealands högsta berg Storvätteshågna 1204 m ö h känns lockande i sommar och lite mer dramatiska fjäll hittar du strax inne på den norska sidan gränsen.

Flera turer finns i vandringsguiden "23 turer på egen hand" som har kommit ut på nytt 2013. Den finns att köpa på alla anläggningarna och Fjällbua!

Bli även inspirerad av vår sommarfilm Grövelsjöfjällen!

 

Fjällkartor: Lantmäteriets traditionella fjällkartor W 51 Grövelsjön 1:50 000, W2 Fulufjället-Sälen 1:100 000, W1 Grövelsjön-Lofsdalen 1:100 000. Gå till Lantmäteriets hemsida >>

Ny för 2015 är Outdoorkartan Rogen-Grövelsjön-Idre 1 : 75 000, en väldigt bra karta som täcker ett stort område (Rogen-Grövelsjön-Idre-Sonfjället-Högvålen-Elgå-Lofsdalen-Nipfjället-Fjätervålen), vattentålig material. Gå till www.outdoorkartan.se

Mycket bra kartor som håller hela vandringen hittar ni hos Calazo, vattentåliga kartor i formaten 50x70 cm eller 70x100 cm, i skala 1:100 000. Med appen Calazo kartor finns även möjlighet att köpa fjällkartor till din iPhone eller Pad. Du behöver ingen mobiltäckning för att kunna  använda kartan och se din exakta position. 

Norska sidan gäller Statens kartverk turkarta Femund 1:100 00 - Elgå 1:50 000 och finns att köpa på STF Grövelsjöns Fjällstation.

 

Vandring med hund: Området i Grövelsjöfjällen ingår i renbetesland, här finns gott om renar på sommarbete vilket innebär att du som gäst är skyldig att hålla din hund kopplad. Tänk på att även en snäll hund kan störa renarna, visa respekt genom att hålla avstånd.
Nytt from 1 maj 2013: Ett pass för sällskapsdjur behövs för att ta med svenskregistrerade hundar in i Norge. Norska myndigheten Mattilsynet har bestämt att hundar och katter som kommer från Sverige till Norge måste avmaskas före inresa i Norge. Detta p g a förekomst av dvärgbandmask hos svenska rävar. From 1 maj 2013 måste du som hundägare kunna bevisa att din hund behandlats med godkänt avmaskningsmedel. En veterinär måste ha genomfört avmaskning och ha styrkat detta i passet.

Läs mer om regler för införsel av hundar och katter som kommer från Sverige till Norge på

http://www.agria.se/hund/artikel/nya-regler-for-hundar-och-katter-som-reser-till-norge


svarthammartjär liten

Utflyktsturer

Utflyktsmålen är många i området sommartid.  Fäbodarna Valdalsbygget och Gutulisätern med raststuga, är omgivet av gammal fjällnära skog och erbjuder fina turområden. Särbäckenstugan och Oskarstugan ligger på Långfjället och ger även de möjligheter att rasta i lugn och ro ifall vädergudarna inte skulle vara vänligt sinnade. Vindskydd med grillplats finns vid Olån och ån Grövlan vid Grövelsjöns södra strand där det även finns möjligheter till svalkande bad, kanske strömstaren gör dig sällskap. Läs mer om fina dagsturer i området här och kolla även på följande länk Vandra i Grövelsjöfjällen


fjälltur liten

Toppturer

Variationen på landskap och natur är stor i Grövelsjöfjällen.

Här finns allt från mjuka snälla lågfjäll i närområdet till mera dramatiska fjäll på den norska sidan gränsen. Högsta fjäll på svensk sida ligger i Långfjällets Naturreservat, Storvätteshågna med 1 204 m ö h. I naturreservatet finns flera toppar som inte är lika krävande t.ex. Lillvätteshogna, Östra och västra Barfredshogna som alla ligger på drygt 1000 m.ö.h.

På den norska sidan finns ett antal toppar som når över 1200 m, t ex Store Svuku och Gröthågna, båda drygt 1400 m, och som ligger på dagsetapps-avstånd från Grövelsjön om man tar båten över Grövelsjön. Övernattning med tält rekomenderas. 

Från Norgevägen västerut, mot Elgå, finns många turområden.

Elgåhogna bjuder med sina 1460m.ö.h. på fantastisk vyer och riktigt trevlig vandring. Om du utgår från Grövelsjön kör ca 25km till norska Dalset där det finns en parkering. Sedan föjer du bäckravinen upp mot fjällets sluttning och följer markerad sommarled till toppen. 


Bringby Nature Guide

                                      Bringby-Nature-Guide-2.jpg

Uthyrning av kajaker, guidade fjällturer och naturguidning

Bringby-Nature-Guide.jpg           Bringby-Nature-Guide-3.jpg 

Grövelsjön och naturen häromkring är mitt hem och är den plats som ligger mig närmast hjärtat. Jag är certifierad fjälledare enligt Svenska Fjällnormen.

För mer information eller bokning:

Gustav.bringby@gmail.com

tel. +46 70 748 34 12

Facebook: Bringby Nature Guide


dagstur-båthusberget

Dagsturer och veckoarrangemang med guide

Upptäck nya områden du inte besökt i Grövelsjöfjällen! 
På STF Grövelsjön Fjällstation hjälper vi dig med tips om turer i området efter dina forutsättningar. Vi erbjuder också en heldagstur til Båthusberget varje onsdag under säsongen, avfärd kl. 9.30 från fjällstationen. Bokning senast dagen innan.

För dig som är intresserad av ett vandringsäventyr som vara lite längre erbjuder vi både vecko- och helgarrangemang i vandringens tecken. Läs mer och boka på

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-grovelsjon-fjallstation/aktiviteter/

Välkommen också att göra en förfrågan för privat guidad tur med våra kunniga guider!

Hör av dig till oss på tel. 0253-59 68 80 eller e-mail grovelsjon@stfturist.se.


Aktiviteter med Experience Grövelsjön

beskuren-topp.jpg

 

Här får du den bästa vandringsupplevelsen med en erfaren guide som gör ett vandringsupplägg efter dina eller era önskemål och förutsättningar.

Med Experience Grövelsjön kan du boka hel-, halv eller flerdagsturer på just dina villkor.

Förslag på guidade turer, priser och inspiration hittar du på

www.experiencegrovelsjon.se

Aktiviteter och kurser!

Vi arrangerar specialturer, företagsvandring, löpturer, aktiviteter och kurser på förfrågan.

Kontakt för förslag och pris:

info@experiencegrovelsjon.se eller +46 (0) 73 826 60 85

Mer information och exempel på www.experiencegrovelsjon.se

Experience Grövelsjön kan du även följa på:

Instagram: experience_grovelsjon

Face Book: Experience Grövelsjön


Sweden Outdoors

Boka din egen guide vandring i Grövelsjöfjället
Familj, vänner och arbetskolleger osv.. önskar ni en egen guidad tur på fjället i sommar. Vi tar oss fram i det tempo ni önskar och dagens fylls av era önskemål och utifrån era förutsättningar. Vi kan även erbjuda flerdagsturer på fjället där vi ex lagar mat över öppen eld, sover i tält eller varför inte sova under bar himmel.

Vi erbjuder hel-, halv eller flerdagsturer
Med våra utbildade Fjällguider kommer ni att få en oförglömli
g upplevelse på fjället

För mer info kontakta oss på: info@swedenoutdoors.se eller

tel 0734-255568
Läs mer om oss på www.swedenrunners.se

 

Vandra Södra Kungsleden med Sweden Outdoors
Vi erbjuder guidade turer längst södra kungsleden Grövelsjön-Sälen

Vi kan ordna med transporter, utrustning, guider osv...

Vi kan erbjuda hel-, halv eller flerdagsturer längs leden.

 

För mer info kontakta oss på: info@swedenoutdoors.se eller

tel 0734-255568
Läs mer om oss på www.swedenrunners.se

 

Sweden Runners

Är du sugen på att släppa loss fötterna på fjället och ge dig ut på en löprunda?
Vi erbjuder guidade löprunder i Grövelsjön hel-, halv eller flerdagsturer där vi även kan tälta på fjället.
Är du nyfiken på hur det är att springa med packning och tälta på fjället? Vi kan ordna med transport, utrustning, guider osv...

 

För mer info kontakta oss på: info@swedenrunners.se eller

tel 0734-255568
Läs mer om oss på www.swedenrunners.se

Upplevelselöpning och Upplevelsevandring i Grövelsjöfjällen

2 - 5/8 2018

upplevelseloepning.png

 

Vill du också knyta på dig skorna, ta ett djupt andetag och andas in Grövelsjöfjällets friska luft och njuta av lugnet som infinner sig på fjället! Njuta av den mildsvida utsikten över svenska och norska fjället och vila ögonen på renarna som springer vilt omkring dig. Följ då med oss på denna löpar- och vandringsresa till Grövelsjöfjällen där upplevelsen står i fokus!

Mer info om resan hittar ni här https://swedenrunners.se/upplevelselopning-grovelsjon/

Ultraläger på Södra kungsleden 18/7-22/7 2018

ultralaeger.png

Detta är lägret för dig som älskar att vara ute långa dagar i löparskorna! Detta är lägret för dig som vill uppleva magiska fjäll och natur och detta är lägret för dig som vill ta dig an en riktig utmaning och förflytta dig hela 185 KM på fyra dagar! Följ med oss och följ med certifierade fjälledare på detta fantastiska äventyr!

 

Läs mer på: https://swedenrunners.se/ultralagersk/


fjällvandrare

Flerdagarsturer

På svenska sidan gäller självhushåll om riktningen är mot nordost, STF:s stugplatser, med stugvärdar, tar över efter första anhalten och Länsstyrelsens stugor vid sjön Hävlingen, Hävlingens Fiskecamp (Vandrarstugan är inte bokningsbar).

Turerna kan även göras med tält, det finns gott om fina tältplatser i området och iordningställda rastplatser. Läs mer här>>

Översiktskarta>> Grövelsjön - Rogen - Norska sidan >>

 

 

 

      

Foton: Anders Dahlin