Välkommen Bo & äta Att göra Service Res hit Kontakt
 Grövelsjöfjällen - alla tiders fjäll!

Vandring Övrigt sommar Skidåkning/Alpin Övrigt Vinter Fjällfiske Spa & Relax Båtturer Sevärt Natur

NATURUPPLEVELSER

Nationalparker och reservat bildas för att skydda våra fina naturområden. Inte bara för att skydda de djur och växter som trivs i dessa miljöer utan även för att du ska kunna uppleva unika naturmiljöer.

Här nedan kan du läsa mer om naturen i vårt område.  

Naturområden i Grövelsjöfjällen m. omnejd.

Variationen på landskap och natur är stor i Grövelsjöfjällen som egentligen är samlingsnamnet för området runt en liten fjällsjö på gränsen mot Norge.

Det finns flera områden runt Grövelsjön som omfattas av olika slags naturskydd. 2003 utökades Femundmarka Nationalpark på den norska sidan så att den numera sträcker sig ända fram till svenska gränsen 3 km väster om sjön Grövelsjön. På norska sidan finns också Gutulia Nationalpark med delvis orörd gammelskog av ansenliga dimensioner. Öster om Grövelsjön finns Långfjällets naturreservat som omfattar 500 kvadratkilometer och rymmer kalfjäll, blockmarker, urskog och myrar. Inom reservatet är Töfsingdalens nationalpark belägen och i norr gränsar det till Rogens naturreservat.

Långfjällets naturreservat

En stor del av Grövelsjöfjällen upptas av Långfjällets naturreservat som omger Gröveldalen är ett av de största i landet. Det högsta fjället är Storvätteshågna, 1204 m. ö. h. och är Svealands högsta punkt. Långfjällsområdet ingår i Idre samebys renbetesland, vilket gör att renen är vanligt förkommande här sommartid.

Partier av ren urskog utan spår av avverkningar finns i området. Vanligt förekommande fåglar är dalripa, ljungpipare, ängspiplärka och stenskvätta på fjällheden, gluttsnäppa på myren och lavskrika i skogen. Utmed vattendragen är den lilla strömstaren vanlig.  Man kan också stöta på älg, räv, mård och björn.

Fiske har gamla anor i området. Fisktillgången i sjöar och vattendrag är god. Öring, röding, harr, sik, abborre, gädda är vanliga arter. Med Dala Fiskefjällkort får du fiska i samtliga vatten inom Långfjällets reservat med undantag av Storåns kvoterade flugfiske och en del privata vatten.

Mer om fjällfiske i området, se Fjällfiske.

Läs mer om Långfjället NR här>>


Töfsingdalens Nationalpark

Här i Långfjällets Naturreservat ligger även nationalparken Töfsingdalen och tillsammans omfattar de en stor del av norra Dalarna. Här är det kargt och öde, det går inga vägar hit men stigar går från Grövelsjön och Lövåsen. Vid sjön Töfsingen finns vindskydd där man kan rasta. Töfsingdalens Nationalpark är en av de minsta nationalparker och förmodligen Sveriges minst besökta nationalpark. Området har högt urskogsvärde och kanske den mest svårframkomliga terräng som svensk natur kan uppvisa. Men området består inte enbart av sten. Töfsingån rinner rakt igenom nationalparken och som kontrast till det vackra stenblockslandskapet växer frodig flora med örter och manshöga ormbunkar på en del platser. Nationalparken är bitvis svårvandrad och man gör klokt i att hålla sig till stigar. Bor gör man bäst i tält eller vid Hävlingen där det finns en vandrarstuga vid fiskecampen.

Läs mer om Töfsingdalen NP och ladda ner karta här>> 


Gutulia Nasjonalpark, Norge

Nationalparken bjuder på vacker säterlandskap och mycket behaglig vandring i gammal fjällskog med högt naturvärde, ett litet fint urskogsområde med intressant flora, över 300 år gamla granar och tallar på närmare 500 år och den gröngula varglaven pryder stubbar och torrakor. Gutulisetra ligger i nationalparken och idag är säterbyggnaderna renoverade med en raststuga. Ca 3 km vandringsled med informationsskyltar utgår från länsvägen 645 mellan Sorken och Röstvollen, ca 20 km bilresa från Grövelsjön.

Sommarsäsong finns det våffelservering här.

Läs mer om Gutulia NP här >>


Femundsmarka Nasjonalpark, Norge.

Nationalparken bjuder på unika naturupplevelser för den som söker lugn och ro i väglöst land. Här finns inga bilvägar utan vill man ta sig in i nationalparken kan man resa med M/S Femund II från Elgå eller vandra från Elgå, Valdalen eller Sylen. Området erbjuder fina vandringsleder som tar vandrare, naturälskare, fiskare ut i storslagen vildmark med fjälltoppar på över 1400 m.ö.h, grånande tallar täckta med varglav och otaliga fjällsjöar i ett hav av blockmark. Området bjuder på fina fiskevatten, bl.a. Röa, strömmande vatten lockar många fiskare som vill prova fiskelyckan. DNT Svukuriset Fjällstation är en grön oas i vildmarken, en knutpunkt för lednätet i Femundsmarka. 

Läs mer om Femundsmarka>> 

Femundsmarka Nasjonalparkcenteret i Elgå

Nasjonalparksenter ligger i Elgå, ca 22km från Grövelsjön, den södra vildmarksporten till Femundsmarka Nasjonalpark. Här finner du utställningar som handlar om Femundsmarka Nasjonalpark och Gutulia Nasjonalpark.

Sommaröppet

Läs mer om naturum>>


Fulufjällets Naturum och nationalpark

Fulufjället erbjuder fina utflykter och aktiviteter för hela familjen sommar som vinter. Grusad och spångad led tar dig till Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, 93 m högt och vattnet faller fritt 70 m. 

Naturum öppet 2017:

25 - 28 maj 2017

kl. 10 - 17

Hjärtligt välkomna att fira Nationalparkens dag och biologiska mångfaldens dag med oss. Testa dina kunskaper längs våran tipspromenad eller följa med på säsongens första guidade turer. Vi drar igång firandet av Fulufjället - 15 år som nationalpark och Göljån - 20 år sedan regnkatastrofen

juni alla dagar kl. 10-17 (midsommarafton, fredag den 23 juni, stängt)

Fågelmorgon söndag 4 juni kl. 6 - 10. Samling vid naturum. Ta med matsäck, kläder efter väder och gärna kikare.

juli - augusti alla dagar kl. 9 - 18

kl. 10 guidade turer onsdag, torsdag och fredag till Njupeskärs vattenfall (ca 2 timmar)

kl. 13 guidade turer till Old Tjikko, världens äldsta träd, onsdag, torsdag och fredag (ca 2 timmar)

september alla dagar kl. 10 - 17

Skymningsvandring lördag 2 september kl. 20 - 22

Sagoväsen, eld och musik i skogen. Efteråt finns fika att köpa i Björbäckstugan.

Naturum är öppet hela kvällen

Svampens dag söndag 3 september kl. 10 - 17 på naturum

Geologins dag lördag 9 september

28 oktober - 5 november kl. 10-16

Läs mer om nationalparken här: Fulufjället>>

 

Åter till toppen>>>

 

 

 

      

Foton: Anders Dahlin